Historia fabryki czekolady Varsovienne (z fr. Warszawianka) sięga roku 1954 kiedy to polska rodzina przyjeżdża do Chile i zakłada fabrykę czekolady przy ulicy Tenderini w centrum Santiago. Czekoladowe produkty Varsovienne robione zgodnie z przepisem przywiezionym z Polski, stają się szybko jednymi z najlepszych czekoladowych rarytasów w Chile.
Fabryka czekolady, mimo zmiany właściciela, do dziś zachowuje dobrze strzeżoną polską recepturę czekolady, a czekoladowe wyroby Varsovienne znane są wszystkim Chilijczykom.
Zapraszamy do wysłuchania historii Varsovienne na:
POLONIJNA AGENCJA INFORMACYJNA - KOPIOWANIE ZABRONIONE.
NA PODSTAWIE: gov.pl
NAPISZ DO REDAKCJI - PODZIEL SIĘ WIADOMOŚCIĄ
Wyjątkiem jest uzyskanie indywidualnej zgodny redakcji, wówczas zgodnie z prawem autorskim należy podać źródło:
Polonijna Agencja Informacyjna, autora - jeżeli jest wymieniony i pełny adres internetowy artykułu
wraz z aktywnym linkiem do strony z artykułem oraz informacje o licencji.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów