SWP





   Tunezja




 2021-10-05 Polska kuchnia w Tunezji

W dniach 25, 27 i 29 września 2021 roku na zaproszenie Ambasady RP w Tunisie, główny szef kuchni Sodexo Polska, zdobywca II miejsca V edycji Master Chefa, Michał Fabiszewski miał przyjemność przybliżyć Tunezyjczykom polską kuchnię.

W ramach przedsięwzięcia, przeprowadził kulinarne warsztaty w atelier Mille et une Saveur w Tunisie, prezentując tradycyjne polskie potrawy (polski chleb, zupa cebulowa, pierogi i jabłecznik). W warsztatach wzięli udział zwycięzcy konkursu wiedzy o Polsce (przeprowadzonego przez Ambasadę na portalu Facebook), pasjonaci oraz specjaliści kuchni.

Drugi etap przedsięwzięcia obejmował organizację dwóch pokazowych polskich kolacji w prestiżowej restauracji Dar El Jeld w Tunisie. Michał Fabiszewski we współpracy z tunezyjskim kucharzem opracował i przygotował polskie menu składające się z 7 dań. W karcie dań pojawiły się m.in. zupa pomidorowa, wołowy tatar, wędzony i piklowany śledź, pierogi z grzybami w sosie truflowym, kremową espumą i olejem z tymianku, zrazy i jabłecznik. Wyselekcjonowane receptury były opatrzone komentarzem Michała Fabiszewskiego.


POLONIJNA AGENCJA INFORMACYJNA - KOPIOWANIE ZABRONIONE.
NA PODSTAWIE: Ambasada RP w Tunisie


NAPISZ DO REDAKCJI - PODZIEL SIĘ WIADOMOŚCIĄ

POLECAMY TAKŻE


Fatal error: Uncaught exception 'PDOException' with message 'SQLSTATE[42000]: Syntax error or access violation: 1064 You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'order by element_6 DESC , element_24 DESC LIMIT 0,4' at line 9' in /pai_wiadomosci.php:175 Stack trace: #0 /pai_wiadomosci.php(175): PDOStatement->execute() #1 {main} thrown in /pai_wiadomosci.php on line 175