SWP





   Chile




 2021-12-02 MAKOWIEC Z POLSKĄ DUSZĄ

Przepis na polski makowiec mogli poznać uczestnicy warsztatów kulinarnych poprowadzonych przez Arturo Kurasza, właściciela restauracji Condi. Makowiec od wielu lat znajduje się na liście polskich wypieków, dzięki warsztatom przepis na to świąteczne ciasto poznali Chilijczycy.

Dla Arturo Kurasza to nie tylko przepis, to przed wszystkim historia rodzinna, która się z nim wiąże. Ojciec Arturo, Michał Kurasz, przywiózł ten przepis z Polski, przypływając do Chile na statku Marco Polo w 1948 roku i razem ze swoja żoną Aurelią Zajączkowską, pochodzącą ze Lwowa, przekazali rodzinne tradycje swoim dzieciom i wnukom.

Warsztaty zorganizowała Ambasada RP w Chile.


POLONIJNA AGENCJA INFORMACYJNA - KOPIOWANIE ZABRONIONE.
NA PODSTAWIE: Ambasada RP w Chile


NAPISZ DO REDAKCJI - PODZIEL SIĘ WIADOMOŚCIĄ



Kopiowanie materiału z portalu PAI jest zabronione

Wyjątkiem jest uzyskanie indywidualnej zgodny redakcji, wówczas zgodnie z prawem autorskim należy podać źródło:
Polonijna Agencja Informacyjna, autora - jeżeli jest wymieniony i pełny adres internetowy artykułu
wraz z aktywnym linkiem do strony z artykułem oraz informacje o licencji.



SZUKAJ INNYCH WIADOMOŚCI POLONIJNYCH



PORTAL WYŚWIETLONO 15 244 217 RAZY





Projekt w 2023 roku dofinansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów
w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023

Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów





×