Przepis na polski makowiec mogli poznać uczestnicy warsztatów kulinarnych poprowadzonych przez Arturo Kurasza, właściciela restauracji Condi. Makowiec od wielu lat znajduje się na liście polskich wypieków, dzięki warsztatom przepis na to świąteczne ciasto poznali Chilijczycy.
Dla Arturo Kurasza to nie tylko przepis, to przed wszystkim historia rodzinna, która się z nim wiąże. Ojciec Arturo, Michał Kurasz, przywiózł ten przepis z Polski, przypływając do Chile na statku Marco Polo w 1948 roku i razem ze swoja żoną Aurelią Zajączkowską, pochodzącą ze Lwowa, przekazali rodzinne tradycje swoim dzieciom i wnukom.
Warsztaty zorganizowała Ambasada RP w Chile.
POLONIJNA AGENCJA INFORMACYJNA - KOPIOWANIE ZABRONIONE.
NA PODSTAWIE: Ambasada RP w Chile
NAPISZ DO REDAKCJI - PODZIEL SIĘ WIADOMOŚCIĄ
Wyjątkiem jest uzyskanie indywidualnej zgodny redakcji, wówczas zgodnie z prawem autorskim należy podać źródło:
Polonijna Agencja Informacyjna, autora - jeżeli jest wymieniony i pełny adres internetowy artykułu
wraz z aktywnym linkiem do strony z artykułem oraz informacje o licencji.
Projekt w 2023 roku dofinansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów
w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów