SWP





   Chile




 2021-12-02 MAKOWIEC Z POLSKĄ DUSZĄ

Przepis na polski makowiec mogli poznać uczestnicy warsztatów kulinarnych poprowadzonych przez Arturo Kurasza, właściciela restauracji Condi. Makowiec od wielu lat znajduje się na liście polskich wypieków, dzięki warsztatom przepis na to świąteczne ciasto poznali Chilijczycy.

Dla Arturo Kurasza to nie tylko przepis, to przed wszystkim historia rodzinna, która się z nim wiąże. Ojciec Arturo, Michał Kurasz, przywiózł ten przepis z Polski, przypływając do Chile na statku Marco Polo w 1948 roku i razem ze swoja żoną Aurelią Zajączkowską, pochodzącą ze Lwowa, przekazali rodzinne tradycje swoim dzieciom i wnukom.

Warsztaty zorganizowała Ambasada RP w Chile.


POLONIJNA AGENCJA INFORMACYJNA - KOPIOWANIE ZABRONIONE.
Na podstawie: Ambasada RP w Chile







Kopiowanie materiału z portalu PAI

zgodnie z prawem autorskim należy podać źródło: Polonijna Agencja Informacyjna, autora - jeżeli jest wymieniony i pełny adres internetowy artykułu wraz z aktywnym linkiem do strony z artykułem oraz informacje o licencji.

Licencja

Treści zamieszczone w Polonijnej Agencji Informacyjnej są dostępne na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0 Międzynarodowa. Pewne prawa zastrzeżone na rzecz Stowarzyszenia „Wspólnota Polska”. Materiały powstały w ramach zlecania przez Kancelarię Prezesa Rady Ministrów zadań w zakresie wsparcia Polonii i Polaków za granicą w 2020 roku. Zezwala się na dowolne wykorzystanie materiałów, pod warunkiem zachowania ww. informacji, w tym informacji o stosowanej licencji i o posiadaczach praw.



SZUKAJ INNYCH WIADOMOŚCI POLONIJNYCH



NAPISZ DO REDAKCJI - PODZIEL SIĘ WIADOMOŚCIĄ

ODWIEDZIŁO NAS W TYM ROKU 4033466 OSÓB






Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2021

Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów