W Ascoli Piceno odbyła się trzecia seria lekcji kulinarnych dla dzieci i młodzieży polonijnej.
Po sałatce warzywnej, wigilijnych pierogach z kapustą i grzybami nadszedł czas na tradycyjne kopytka oraz sałatki owocowe.
Starsza grupa z Polskiej Ludoteki Wojtek zapoznała się z ogólną wiedzą na temat rolnictwa i upraw w Polsce. Jakie typy zbóż są najczęściej zbierane, jakie warzywa i owoce uprawiane są w Polsce na własne potrzeby a jakie na eksport. Przy okazji poznaliśmy historię ziemniaków, ich rodzaje oraz oczywiście przepis na kopytka. We Włoszech "gnocchi" w większości rejonów robi się w formie okrągłej i są zazwyczaj o wiele mniejsze niż kwadratowo-prostokątne polskie kopytka.
Grupa młodsza natomiast zapoznała się z uprawą nasion strączkowych jak: bób, groch i fasolka. Uczniowie poznali wszystkie rodzaje owoców, drzewa jakie znajdują się w sądach A na koniec lekcji przygotowali pożywna i bogata w witaminy sałatkę owocową.
Mniam, mniam.
Kolejne warsztaty kulinarne planujemy po przerwie wakacyjnej.
Marta Rzeczkowska
POLONIJNA AGENCJA INFORMACYJNA - KOPIOWANIE ZABRONIONE.
NA PODSTAWIE: korespondencja dla PAI
NAPISZ DO REDAKCJI - PODZIEL SIĘ WIADOMOŚCIĄ