Áurea, czterotysięczne miasteczko w północnej części brazylijskiego stanu Rio Grande do Sul, nosi dumny tytuł "a capital polonesa dos brasileiros" (polskiej stolicy Brazylijczyków). Ponad 90% mieszkańców przyznaje się do polskości. I miasto stara się ją podtrzymywać. To tu co roku (od ponad 20 lat!) odbywa się „festiwal czerniny”. W tym roku było ponad 1000 gości!
W 2022 r., wraz ze wznowieniem działań po ograniczeniach nałożonych przez pandemię Covid-19, impreza odbyła się ponownie i zmobilizowała liczną publiczność lokalną, a także z innych regionów. Oprócz części kulinarnej, która jest główną atrakcją, uroczysty wieczór upłynął także pod znakiem występów kulturalnych i muzycznych. Występował między innymi lokalny polonijny zespół Grupo Folclórico Polonês Auresovia.
Burmistrz Áurea Pan Antonio Jorge Slussarek mówił o entuzjazmie związanym z ponowną promocją imprezy, która jest już dobrze znana zarówno w regionie ale i w całym kraju. „Cieszę się, że możemy wznowić tę imprezę po dwóch latach, kiedy pandemia uniemożliwiła nam jej organizację”, powiedział. Burmistrz podkreślił również obecność na imprezie kilku osób z innych gmin, co świadczy o znaczeniu kultury polskiej dla kultywowania tradycji etnicznych w całym kraju.
Czernina, czarnina, czarna polewka pod tymi nazwami kryje się jedna z najstarszych polskich zup i "gwiazda" festiwalu w Aurea. Zupę z kaczki, gęsi lub wieprzowych kości z dodatkiem krwi znamy chociażby z "Pana Tadeusza" Adama Mickiewicza. Zupa, która do dziś budzi wiele kontrowersji. A to ze względu na główny składnik, z którego jest przyrządzana. To esencjonalny rosół i krew kaczki, kury lub królika. Są jednak osoby, które takie krwiste dania uwielbiają, począwszy od kaszanki a na krwistych stekach kończąc.
Czernina jest niepowtarzalna. Swój charakterystyczny słodko-kwaśny smak zupa zawdzięcza dodatkom w postaci cukru i octu – dolewanego do zupy, aby uniknąć krzepnięcia krwi. Oprócz bazowych składników smak czerninie nadają także dodatki, które są zależne od tradycji kulinarnych z różnych zakątków Polski i indywidualnych upodobań. Tradycyjne receptury mogą zawierać: miód, syropy ze śliwek lub z gruszek, suszone owoce. Staropolski specjał w Áurea podano z makaronem.
Przemawia Burmistrz Áurea Pan Antonio Jorge Slussarek
POLONIJNA AGENCJA INFORMACYJNA - KOPIOWANIE ZABRONIONE.
NA PODSTAWIE: zdjęcia: PM Aurea
NAPISZ DO REDAKCJI - PODZIEL SIĘ WIADOMOŚCIĄ