Każdy 26 lipca obchodzony jest w Argentynie Dzień Babci i Dziadka. Data ta wywodzi się z tradycji katolickiej, która wspomina św. Joachima i św. Annę, dziadków Jezusa i rodziców Maryi Panny, znanych jako „patronowie dziadków”.
W polskich domach naszego kraju tradycje są podtrzymywane głównie dzięki aktywnej roli naszych dziadków, którzy przekazują odziedziczoną od Polski kulturę swoim potomkom, aby nie zaginęła i byłaby odtwarzana z pokolenia na pokolenie. Jedną stroną tej kultury jest gastronomia, a chyba najbardziej reprezentatywnym typowym przepisem w każdym domu są pierogi ruskie.
W tym szczególnym dniu wspominamy, jak nasi dziadkowie dzielili się przepisem, jak je przygotować, w video nakręconym przez nasze Stowarzyszenie Nowa Polonia wraz z Sekretariatem Rozszerzenia Państwowego Uniwersytetu w Kordobie (UNC). Nagranie tego video zostało zrealizowane w ramach cyklu „El Mundo Cocina en la UNC”, czyli "świat gotuje w naszej kuchni" promowanego przez Stół Mniejszości Narodowych Sekretariatu Rozszerzenia uniwersytetu, którego celem jest uwidocznienie, poprzez różne działania i publikacje, charakter wielokulturowy społeczeństwa miasta Kordoby.
Osobą odpowiedzialną za przygotowanie tego szybkiego i praktycznego przepisu była Florentyna Bustos Płonka, wiceprezes Stowarzyszenia Nowa Polonia i absolwentka wspomnianej uczelni, która ma na celu upowszechnianie działań mniejszości narodowych i imigrantów w Kordobie.
Tłumaczenie: Victor Eduardo Bustos
Napisali: Agustina Giraudo Śniechowska - Leandro Acosta
POLONIJNA AGENCJA INFORMACYJNA - KOPIOWANIE ZABRONIONE.
NA PODSTAWIE: korespondencja dla PAI
NAPISZ DO REDAKCJI - PODZIEL SIĘ WIADOMOŚCIĄ