SWP





   Brazylia




 2021-06-11 NARODOWY FESTIWAL CZERNINY W ÁUREA

Áurea, czterotysięczne miasteczko w północnej części brazylijskiego stanu Rio Grande do Sul, nosi dumny tytuł "a capital polonesa dos brasileiros" (polskiej stolicy Brazylijczyków). Ponad 90% mieszkańców przyznaje się do polskości. I miasto stara się ją podtrzymywać. To tu co roku odbywa się „festiwal czerniny”. Niestety od dwóch lat - ze względu na pandemię - nie była możliwa jego organizacja a przecież co roku blisko tysiąc osób przyjeżdżało aby skosztować egzotycznego dla Brazylijczyków specjału – kwaskowatej, ciemnobrązowej zupy z kaczej krwi.

W tym roku Narodowy Festiwal Czerniny w Aurii odbył się tylko dla uczniów miejskiej szkoły podstawowej "Agrícola" w Aurii. Co ciekawe, dzieci z klas od 6 do 9 w "Agrícoli" uczestniczą w cotygodniowych, obowiązkowych zajęciach z języka polskiego!

10 czerwca aby chronić od zapomnienia polską kulturę i Narodowy Festiwal Czerniny zajęcia w szkole na ten temat poprowadziła p. Profesor Maristela Luiza Modtkowski, która przybliżyła uczniom historię tej jednej z najstarszych polskich zup.

Panie kucharki ze szkolnej stołówki z największą przyjemnością przygotowały tego dnia polskie dania i oczywiście nie mogło zabraknąć CZERNINY! Zupy, która cieszy się wielkim powodzeniem szczególnie w Stanie Rio Grande do Sul.



Czernina, czarnina, czarna polewka pod tymi nazwami kryje się jedna z najstarszych polskich zup. Zupę z kaczki, gęsi lub wieprzowych kości z dodatkiem krwi znamy chociażby z "Pana Tadeusza" Adama Mickiewicza. Zupa, która do dziś budzi wiele kontrowersji. A to ze względu na główny składnik, z którego jest przyrządzana. To esencjonalny rosół i krew kaczki, kury lub królika. Są jednak osoby, które takie krwiste dania uwielbiają, począwszy od kaszanki a na krwistych stekach kończąc. Czernina jest niepowtarzalna. Swój charakterystyczny słodko-kwaśny smak zupa zawdzięcza dodatkom w postaci cukru i octu – dolewanego do zupy, aby uniknąć krzepnięcia krwi. Oprócz bazowych składników smak czerninie nadają także dodatki, które są zależne od tradycji kulinarnych z różnych zakątków Polski i indywidualnych upodobań. Tradycyjne receptury mogą zawierać: miód, syropy ze śliwek lub z gruszek, suszone owoce. Staropolski specjał w Aurii podano z makaronem.


Informacja: Polonijna Agencja Informacyjna
Na podstawie: korespondencja dla PAI - Miriam Aparecida Banaszewski
zdjęcia: Leise Olszewski Pomagerski / Sekretarka Edukacji Miejskiej







W przypadku kopiowania materiału z portalu PAI

zgodnie z prawem autorskim należy podać źródło: Polonijna Agencja Informacyjna, autora - jeżeli jest wymieniony i pełny adres internetowy artykułu wraz z aktywnym linkiem do strony z artykułem oraz informacje o licencji.

Licencja

Treści zamieszczone w Polonijnej Agencji Informacyjnej są dostępne na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0 Międzynarodowa. Pewne prawa zastrzeżone na rzecz Stowarzyszenia „Wspólnota Polska”. Materiały powstały w ramach zlecania przez Kancelarię Prezesa Rady Ministrów zadań w zakresie wsparcia Polonii i Polaków za granicą w 2020 roku. Zezwala się na dowolne wykorzystanie materiałów, pod warunkiem zachowania ww. informacji, w tym informacji o stosowanej licencji i o posiadaczach praw.



SZUKAJ INNYCH WIADOMOŚCI POLONIJNYCH



NAPISZ DO REDAKCJI - PODZIEL SIĘ WIADOMOŚCIĄ

ODWIEDZIŁO NAS DOTYCHCZAS 3104579 OSÓB