SWP





   Chile




 2021-09-21 Varsovienne - chilijska czekolada z polską tradycją

Historia fabryki czekolady Varsovienne (z fr. Warszawianka) sięga roku 1954 kiedy to polska rodzina przyjeżdża do Chile i zakłada fabrykę czekolady przy ulicy Tenderini w centrum Santiago. Czekoladowe produkty Varsovienne robione zgodnie z przepisem przywiezionym z Polski, stają się szybko jednymi z najlepszych czekoladowych rarytasów w Chile.

Fabryka czekolady, mimo zmiany właściciela, do dziś zachowuje dobrze strzeżoną polską recepturę czekolady, a czekoladowe wyroby Varsovienne znane są wszystkim Chilijczykom.

Zapraszamy do wysłuchania historii Varsovienne na:



Informacja: Polonijna Agencja Informacyjna
Na podstawie: gov.pl







W przypadku kopiowania materiału z portalu PAI

zgodnie z prawem autorskim należy podać źródło: Polonijna Agencja Informacyjna, autora - jeżeli jest wymieniony i pełny adres internetowy artykułu wraz z aktywnym linkiem do strony z artykułem oraz informacje o licencji.

Licencja

Treści zamieszczone w Polonijnej Agencji Informacyjnej są dostępne na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0 Międzynarodowa. Pewne prawa zastrzeżone na rzecz Stowarzyszenia „Wspólnota Polska”. Materiały powstały w ramach zlecania przez Kancelarię Prezesa Rady Ministrów zadań w zakresie wsparcia Polonii i Polaków za granicą w 2020 roku. Zezwala się na dowolne wykorzystanie materiałów, pod warunkiem zachowania ww. informacji, w tym informacji o stosowanej licencji i o posiadaczach praw.



SZUKAJ INNYCH WIADOMOŚCI POLONIJNYCH



NAPISZ DO REDAKCJI - PODZIEL SIĘ WIADOMOŚCIĄ

ODWIEDZIŁO NAS DOTYCHCZAS 3675386 OSÓB