SWP





   Jordania


PAI

 2021-11-25    Szacowany czas czytania wiadomości: 1 minut(y). POLSKA KUCHNIA W KRÓLEWSKIEJ AKADEMII KULINARNEJ

W związku z obchodami 103. rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości, na specjalne zaproszenie Ambasady RP w Ammanie, do Jordanii przybył Maciej Nowicki - kucharz królewski Muzeum Jana III Sobieskiego specjalizujący się w rekonstrukcji kulinarnej.

W ciągu trzech dni od 9 do 11.11.2021 odbyły się w Królewskiej Akademii Kulinarnej (RACA) warsztaty kulinarne skierowane do różnych grup odbiorców – do studentów Królewskiej Akademii Kulinarnej, VIPów oraz do jordańskich dziennikarzy, influencerów i kucharzy.

Uczestnicy warsztatów przygotowywali polskie dania pochodzące z XVII wieku jak: szafranowy kapuśniak z bazyliowo-groszkowymi wstawkami, łosoś na dyniowym potage’u oraz legendarny deser Króla Jana III Sobieskiego – Arkas oraz zapoznawali się z tajnikami polskiej kuchni.

Te niecodzienne obchody Dnia Niepodległości spotkały z dużym entuzjazmem zaproszonych gości i szeroko odbiły się w jordańskich social mediach.


POLONIJNA AGENCJA INFORMACYJNA - KOPIOWANIE ZABRONIONE.


NAPISZ DO REDAKCJI - PODZIEL SIĘ WIADOMOŚCIĄ




Kopiowanie materiału z portalu PAI jest zabronione

Wyjątkiem jest uzyskanie indywidualnej zgodny redakcji, wówczas zgodnie z prawem autorskim należy podać źródło:
Polonijna Agencja Informacyjna, autora - jeżeli jest wymieniony i pełny adres internetowy artykułu
wraz z aktywnym linkiem do strony z artykułem oraz informacje o licencji.




SZUKAJ INNYCH WIADOMOŚCI POLONIJNYCH



PORTAL WYŚWIETLONO 20 410 139 RAZY



×
NOWOŚCI ARCHIWUM WIADOMOŚCI HISTORIA-KULTURA DZIAŁANIA AGENCJI BADANIA NAUKOWE NAD POLONIĄ I POLAKAMI ZA GRANICĄ
FACEBOOK PAI YOUTUBE PAI NAPISZ DO REDAKCJI

A+ A-
POWIĘKSZANIE / POMNIEJSZANIE TEKSTU