SWP





   Włochy


PAI

 2022-05-19    Szacowany czas czytania wiadomości: 1 minut(y). WARSZTATY KULINARNE 3

W Ascoli Piceno odbyła się trzecia seria lekcji kulinarnych dla dzieci i młodzieży polonijnej.

Po sałatce warzywnej, wigilijnych pierogach z kapustą i grzybami nadszedł czas na tradycyjne kopytka oraz sałatki owocowe.

Starsza grupa z Polskiej Ludoteki Wojtek zapoznała się z ogólną wiedzą na temat rolnictwa i upraw w Polsce. Jakie typy zbóż są najczęściej zbierane, jakie warzywa i owoce uprawiane są w Polsce na własne potrzeby a jakie na eksport. Przy okazji poznaliśmy historię ziemniaków, ich rodzaje oraz oczywiście przepis na kopytka. We Włoszech "gnocchi" w większości rejonów robi się w formie okrągłej i są zazwyczaj o wiele mniejsze niż kwadratowo-prostokątne polskie kopytka.

Grupa młodsza natomiast zapoznała się z uprawą nasion strączkowych jak: bób, groch i fasolka. Uczniowie poznali wszystkie rodzaje owoców, drzewa jakie znajdują się w sądach A na koniec lekcji przygotowali pożywna i bogata w witaminy sałatkę owocową.

Mniam, mniam.

Kolejne warsztaty kulinarne planujemy po przerwie wakacyjnej.


Marta Rzeczkowska


POLONIJNA AGENCJA INFORMACYJNA - KOPIOWANIE ZABRONIONE.
NA PODSTAWIE: korespondencja dla PAI


NAPISZ DO REDAKCJI - PODZIEL SIĘ WIADOMOŚCIĄ




Kopiowanie materiału z portalu PAI jest zabronione

Wyjątkiem jest uzyskanie indywidualnej zgodny redakcji, wówczas zgodnie z prawem autorskim należy podać źródło:
Polonijna Agencja Informacyjna, autora - jeżeli jest wymieniony i pełny adres internetowy artykułu
wraz z aktywnym linkiem do strony z artykułem oraz informacje o licencji.




SZUKAJ INNYCH WIADOMOŚCI POLONIJNYCH



PORTAL WYŚWIETLONO 20 382 503 RAZY



×
NOWOŚCI ARCHIWUM WIADOMOŚCI HISTORIA-KULTURA DZIAŁANIA AGENCJI BADANIA NAUKOWE NAD POLONIĄ I POLAKAMI ZA GRANICĄ
FACEBOOK PAI YOUTUBE PAI NAPISZ DO REDAKCJI

A+ A-
POWIĘKSZANIE / POMNIEJSZANIE TEKSTU