Członkowie Polskiego Towarzystwa Kulturalnego Polonez w sobotę pilnie kroili, smażyli i ... lepili. Na warsztatach pierogów niektórzy poznali, a inni udoskonalili tajniki przygotowania tego ulubionego polskiego dania.
Wiadomo, że kuchnia polska to nie tylko smaczne potrawy, ale również narodowa historia i kulturowa spuścizna. Kuchnia jest elementem codziennego życia, ale także wyznacznikiem celebrowania rodzinnych spotkań i świąt.
Pod okiem Marysi i Moniki na naszych warsztatach lepiono dwa rodzaje pierogów: gotowane "ruskie" z serem i ziemniakami oraz pieczarkowe, pieczone w piekarniku. Ulepiono ponad 160 pierogów. I choć były wstępne plany, że część pierogów idzie "na wynos", okazało się, że z łatwością poradzono sobie z nimi "na miejscu". Było pysznie , kto nie przyszedł niech żałuje. Na szczęście będzie jeszcze jedna okazja do skosztowania tych specjałów jesienią, na kolejnej edycji warsztatów kulinarnych.
Warsztaty zostały zorganizowane dzięki środkom finansowym uzyskanym od Ambasady RP w Zagrzebiu.
POLONIJNA AGENCJA INFORMACYJNA - KOPIOWANIE ZABRONIONE.
NA PODSTAWIE: Chorwacja- Polskie Towarzystwo Kulturalne Polonez - Poljska kulturna udruga
NAPISZ DO REDAKCJI - PODZIEL SIĘ WIADOMOŚCIĄ
Wyjątkiem jest uzyskanie indywidualnej zgodny redakcji, wówczas zgodnie z prawem autorskim należy podać źródło:
Polonijna Agencja Informacyjna, autora - jeżeli jest wymieniony i pełny adres internetowy artykułu
wraz z aktywnym linkiem do strony z artykułem oraz informacje o licencji.