Czym jest colostrum, jak wpływa na układ immunologiczny i w jaki sposób można je stosować? Odpowiedzi na te pytania poznali członkowie Polskiego Towarzystwa Turystyczno-Sportowego „Beskid Śląski” w RC podczas środowego (12 marca) spotkania w Wędryni. Prelekcję poprowadziła Anna Kołorz z rodzinnej firmy Corinos House s.r.o z Gnojnika, jedynego w Czechach zakładu zajmującego się produkcją suplementów na bazie siary bydlęcej.
Wydarzenie było zwieńczeniem środowego spaceru beskidzioków. Dwie grupy turystyczne wyruszyły z Łyżbic i Wędryni. Spotkali się w Izbie Pamięci w Wędryni (starej szkole), gdzie czekała na nich prelekcja. O działalności Corinos House opowiedziała Anna Kołorz wraz z Joanną Dřuman i Werniką Dudą.
Anna Kołorz wyjaśniła, że firma działa od 2010 roku i zajmuje się pozyskiwaniem oraz przetwarzaniem siary bydlęcej. – W Gnojniku mamy nasz zakład produkcyjny. Siarę zbieramy od rolników, z którymi mamy umowy, ponieważ mleczarnie nie zajmują się siarą. Mogą wykupować mleko krowie dopiero od piątego dnia po ocieleniu – wyjaśniła.
Colostrum trafia do zakładu w zamrożonym stanie. Przechowywane jest w oznakowanych butelkach, a po rozmrożeniu poddawane jest obróbce, która pozwala zachować najcenniejsze składniki – przede wszystkim białka serwatkowe. – Przy produkcji nie możemy stosować pasteryzacji, ponieważ zniszczyłaby cenne składniki. Zamiast tego wykorzystujemy mikrofiltrację i dwie metody suszenia – rozpyłową oraz liofilizację – wyjaśniała szczegółowo technologię przetwarzania siary na suplementy diety Anna Kołorz.
Prelegentka wyjawiła, że po uzyskaniu proszku firma początkowo próbowała zainteresować swoimi produktami branżę farmaceutyczną, jednak ostatecznie zdecydowała się na stworzenie własnej marki. Dziś produkuje suplementy diety oraz kosmetyki, a początkowo skupiała się na produktach dla dzieci.
Siara bydlęca jest ceniona za swoje właściwości wspierające układ odpornościowy. Dzieci są podatne na infekcje, ponieważ ich układ immunologiczny nie jest jeszcze w pełni wykształcony, natomiast u osób starszych mechanizmy obronne organizmu ulegają osłabieniu. – Colostrum to produkt dla wszystkich. Nie można go przedawkować, ani zrobić sobie nim krzywdy. To bezpieczny produkt, to nie chemikalia, a żywność. My jedynie zbieramy siarę, suszymy i pakujemy w formę, która pozwala na jej łatwe stosowanie – podkreśliła Anna Kołorz.
Przedstawiony przez nią wykład zawierał wiele ciekawostek dotyczących tak przetwarzania, jak i wykorzystywania tego naturalnego składnika. Dla zainteresowanych mamy więc pełne jego nagranie, które odsłuchać można tutaj:
Tekst i zdjęcia: Beata Tyrna
zwrot.cz
POLONIJNA AGENCJA INFORMACYJNA - KOPIOWANIE ZABRONIONE.
NAPISZ DO REDAKCJI - PODZIEL SIĘ WIADOMOŚCIĄ
Wyjątkiem jest uzyskanie indywidualnej zgodny redakcji, wówczas zgodnie z prawem autorskim należy podać źródło:
Polonijna Agencja Informacyjna, autora - jeżeli jest wymieniony i pełny adres internetowy artykułu
wraz z aktywnym linkiem do strony z artykułem oraz informacje o licencji.