Wielka Sobota to dzień wyjątkowy, pełen ważnych symboli i pięknych tradycji. Jedną z najważniejszych w Kościele katolickim jest święcenie pokarmów. Praktykowane jest w sposób szczególny przez katolików w Polsce i tych mieszkających za granicą. Także przez Polaków z Rumunii.
Święconka, symbol obfitości i dziękczynienia, wypełniona jest pokarmami, które spożywane są w wielkanocny ranek albo po uroczystej wieczornej liturgii, i każdy z nich ma swoje szczególne znaczenie.
W bukowińskiej święconce nie może zabraknąć paski, jajek, które są symbolem życia i Zmartwychwstania oraz soli, uważanej za element oczyszczający. A oprócz tego: mięsa, serów, ćwikły i innych – każdy z nich niesie ze sobą ważne przesłanie.
Koszyk jest starannie przygotowywany, przykryty specjalną haftowaną serwetą. Po poświęceniu, obchodzi się z koszem dom trzy razy, co przynieść ma dobrobyt i błogosławieństwo całej rodzinie.
POLONIJNA AGENCJA INFORMACYJNA - KOPIOWANIE ZABRONIONE.
NA PODSTAWIE: Związek Polaków w Rumunii
NAPISZ DO REDAKCJI - PODZIEL SIĘ WIADOMOŚCIĄ
Wyjątkiem jest uzyskanie indywidualnej zgodny redakcji, wówczas zgodnie z prawem autorskim należy podać źródło:
Polonijna Agencja Informacyjna, autora - jeżeli jest wymieniony i pełny adres internetowy artykułu
wraz z aktywnym linkiem do strony z artykułem oraz informacje o licencji.