W 2025 roku Związek Organizacji Polskich "Jedność" zainicjował nowy projekt pt. „Kultura gastronomiczna Polski i jej zachowanie przez Polaków Rosji”. Kierownikiem projektu jest pan Wiktor Konoplicki, przy uczestnictwie panów Witalisa Zadwornego oraz Stanisława i Konstantego Mizuło.
Projekt obejmuje trzy kierunki:
W dniu 17 maja 2025 r. w Moskwie odbyła się druga impreza w ramach tego projektu – warsztaty kulinarne z gotowaniem polskich pierogów, przeprowadzone przez profesjonalną szefową kuchni, prezes Moskiewskiego Klubu Seniora – panią Krystynę Czudijowicz. Pod jej kierownictwem siedem polonijnych gospodyń-asystentek pracowało w kuchni, śpiewając tradycyjne polskie pieśni.
Ponad trzydziestu zaproszonych członków Moskiewskiego oddziału Związku Organizacji Polskich "Jedność", pod przewodnictwem prezeski oddziału pani Mariny Laktajewej, z nieukrywanym zainteresowaniem obserwowało rozpoczęcie przygotowywania potraw. Następnie w sąsiedniej sali pan Konoplicki opowiadał o projekcie, a pan Zadworny wygłosił wspaniały wykład na temat historii polskiej gastronomii i odpowiedział na pytania słuchaczy.
W ciągu czterech godzin przygotowano ponad 500 pierogów trzech rodzajów: z mięsem, kapustą z grzybami oraz ziemniakami z serem.
Dzięki wydarzeniu, które odbyło się przy wsparciu finansowym panów Wiktora Konoplickiego i Stanisława Mizuło, wszyscy uczestnicy mogli nie tylko cieszyć się smakiem polskiej kuchni i dowiedzieć się o niej wiele nowego, lecz także poczuć się członkami wspólnej rodziny polonijnej.
POLONIJNA AGENCJA INFORMACYJNA - KOPIOWANIE ZABRONIONE.
NA PODSTAWIE: korespondencja dla PAI
NAPISZ DO REDAKCJI - PODZIEL SIĘ WIADOMOŚCIĄ
Wyjątkiem jest uzyskanie indywidualnej zgodny redakcji, wówczas zgodnie z prawem autorskim należy podać źródło:
Polonijna Agencja Informacyjna, autora - jeżeli jest wymieniony i pełny adres internetowy artykułu
wraz z aktywnym linkiem do strony z artykułem oraz informacje o licencji.