Serdecznie zapraszamy na IV edycję Konkursu Kuchni Myśliwskiej, Łowieckiej i Kresowej im. doktora Grzegorza Russaka, który odbędzie się na Podzamczu Domu Polonii w Pułtusku 24 sierpnia od godziny 12:00.
Imprezą towarzyszącą niewątpliwie wzbogacającą przedsięwzięcie będzie I Ciechanowski Konkurs Sygnalistów i Muzyki Myśliwskiej "Kresowa Dusza" trwający od godziny 9:00 w Amfiteatrze im. Krzysztofa Klenczona Domu Polonii w Pułtusku.
Organizatorami całości jest Stowarzyszenie "Wspólnota Polska", Zarząd Okręgowy Polskiego Związku Łowieckiego w Ciechanowie oraz Koło Łowieckie "Czajka".
Kuchnia myśliwska to nieodłączny element staropolskiej tradycji, w której łowiectwo od wieków odgrywało istotną rolę. Polska kultura łowiecka stanowi obecnie niematerialne dziedzictwo kulturowe. Konkurs kuchni myśliwskiej, łowieckiej i kresowej ma na celu promocję regionu poprzez propagowanie staropolskiej kuchni myśliwskiej, łowieckiej i kresowej. Upowszechnianej również przez dr. Grzegorza Russaka.
Celem łowiectwa jest dbanie o zasoby przyrody zaspakajając potrzeby obecne oraz przyszłych pokoleń. Łowiectwo, to kultura oparta na tradycji. Pielęgnowanie zwyczajów i obyczajów, przestrzeganie zasad etyki, które są zarazem przyswajaniem jej bogatego dorobku jak i mobilizują do jej dalszego wzbogacania. Polscy myśliwi, świadomi wartości kulturowej łowiectwa, praktykują na co dzień wynikające z tego zwyczaje, dzięki czemu obyczaje wspólnoty, wyrosłe z wielowiekowej tradycji, pozostają ciągle żywe, stanowiąc niematerialne dziedzictwo.
Patronem myśliwych i leśników jest Św. Hubert. Polecamy się Jego opiece prosząc o wyjednanie łaski naśladowania Jego cnót.
ZADANIE DOFINANSOWANE W RAMACH SPRAWOWANIA OPIEKI
SENATU RZECZYPOSPOLITEJ NAD POLONIĄ I POLAKAMI ZA GRANICĄ W 2025 ROKU
PATRONAT MEDIALNY
polonijna agencja informacyjna
POLONIJNA AGENCJA INFORMACYJNA - KOPIOWANIE ZABRONIONE.
NAPISZ DO REDAKCJI - PODZIEL SIĘ WIADOMOŚCIĄ
Wyjątkiem jest uzyskanie indywidualnej zgodny redakcji, wówczas zgodnie z prawem autorskim należy podać źródło:
Polonijna Agencja Informacyjna, autora - jeżeli jest wymieniony i pełny adres internetowy artykułu
wraz z aktywnym linkiem do strony z artykułem oraz informacje o licencji.