SWP



 


   USA       TEKST ODCZYTYWANY MASZYNOWO:  


PAI

 2025-10-09    Szacowany czas czytania: 1 minut(y).

KOPYTKA CZY SZAGÓWKI CZYLI PRZERWA NA KLUSKI

Nauka w Polskiej Szkole Dokształcającej przy parafii M.B. Częstochowskiej i św. Kazimierza na Brooklynie odbywa się nie tylko w salach lekcyjnych ale i w szkolnej kuchni. W ostatni piątek, tuż po wykładzie o polskim romantyźmie a przed lekcją historii o tajemnicach średniowiecza, młodzież z klas licealnych ugotowała klasyczne polskie kopytka zwane w poznańskim "szagówkami".

O składniki i przepis zadbała dyrektor szkoły Małgorzata Czajkowski, pomysłodawczyni serii: "Szkoła Od Kuchni". Ona także poprowadziła lekcję gotowania. Wszyscy bez wyjątku zostali zaangażowani do pracy. Efekty widać na zdjęciach. Bawiliśmy się pysznie! - słychać było na koniec lekcji, podczas sprzątania kuchni.

Kolejne zajęcia już za parę tygodni. 13 listopada przypada bowiem w Polsce nietypowe święto, Dzień Placków Ziemniaczanych. Musimy być przy-gotowani!

Urozmaicenie lekcji o zajęcia kulinarne jest doskonałym pomysłem na budowanie więzi między uczniami a także poszerzaniem wiedzy o polskiej kulturze wśród dwujęzycznych dzieci.


Katarzyna Solarz


TŁUMACZENIE MASZYNOWE

TŁUMACZENIE DŁUŻSZYCH TEKSTÓW MOŻE POTRWAĆ CHWILĘ...


Udostępnij na Facebooku


POLONIJNA AGENCJA INFORMACYJNA - KOPIOWANIE ZABRONIONE.
NA PODSTAWIE: korespondencja dla PAI


NAPISZ DO REDAKCJI - PODZIEL SIĘ WIADOMOŚCIĄ




Kopiowanie materiału z portalu PAI jest zabronione

Wyjątkiem jest uzyskanie indywidualnej zgodny redakcji, wówczas zgodnie z prawem autorskim należy podać źródło:
Polonijna Agencja Informacyjna, autora - jeżeli jest wymieniony i pełny adres internetowy artykułu
wraz z aktywnym linkiem do strony z artykułem oraz informacje o licencji.




SZUKAJ INNYCH WIADOMOŚCI POLONIJNYCH



PORTAL WYŚWIETLONO 21 059 874 RAZY



×
NOWOŚCI ARCHIWUM WIADOMOŚCI HISTORIA-KULTURA DZIAŁANIA AGENCJI BADANIA NAUKOWE NAD POLONIĄ I POLAKAMI ZA GRANICĄ
FACEBOOK PAI YOUTUBE PAI NAPISZ DO REDAKCJI

A+ A-
POWIĘKSZANIE / POMNIEJSZANIE TEKSTU