Nauka w Polskiej Szkole Dokształcającej przy parafii M.B. Częstochowskiej i św. Kazimierza na Brooklynie odbywa się nie tylko w salach lekcyjnych ale i w szkolnej kuchni. W ostatni piątek, tuż po wykładzie o polskim romantyźmie a przed lekcją historii o tajemnicach średniowiecza, młodzież z klas licealnych ugotowała klasyczne polskie kopytka zwane w poznańskim "szagówkami".
O składniki i przepis zadbała dyrektor szkoły Małgorzata Czajkowski, pomysłodawczyni serii: "Szkoła Od Kuchni". Ona także poprowadziła lekcję gotowania. Wszyscy bez wyjątku zostali zaangażowani do pracy. Efekty widać na zdjęciach. Bawiliśmy się pysznie! - słychać było na koniec lekcji, podczas sprzątania kuchni.
Kolejne zajęcia już za parę tygodni. 13 listopada przypada bowiem w Polsce nietypowe święto, Dzień Placków Ziemniaczanych. Musimy być przy-gotowani!
Urozmaicenie lekcji o zajęcia kulinarne jest doskonałym pomysłem na budowanie więzi między uczniami a także poszerzaniem wiedzy o polskiej kulturze wśród dwujęzycznych dzieci.
Katarzyna Solarz
TŁUMACZENIE DŁUŻSZYCH TEKSTÓW MOŻE POTRWAĆ CHWILĘ...
POLONIJNA AGENCJA INFORMACYJNA - KOPIOWANIE ZABRONIONE.
NA PODSTAWIE: korespondencja dla PAI
NAPISZ DO REDAKCJI - PODZIEL SIĘ WIADOMOŚCIĄ
Wyjątkiem jest uzyskanie indywidualnej zgodny redakcji, wówczas zgodnie z prawem autorskim należy podać źródło:
Polonijna Agencja Informacyjna, autora - jeżeli jest wymieniony i pełny adres internetowy artykułu
wraz z aktywnym linkiem do strony z artykułem oraz informacje o licencji.