
Pierwszy raz w historii Klubu Chłopa, jaki działa przy Miejscowym Kole Polskiego Związku Kulturalno - Oświatowego (MK PZKO) w Suchej Górnej, panowie postanowili samodzielnie robić tradycyjne szulki, czyli cieniutkie, kruche i słodkie cynamonowe rurki wyrabiane zwykle przy okazji świąt Bożego Narodzenia. Wyszło naprawdę nieźle.
Tradycja robienia szulek na Śląsku Cieszyńskim jest bardzo długa, a „szulanie” i wypiekanie tych rurek na specjalnych maszynach (najczęściej domowej roboty) to nieodłączny element bożonarodzeniowych przygotowań. Na pomysł robienia szulek przez górnosuski Klub Chłopa wpadł jego prezes Józef Klimas. Okazało się, że w gronie chłopów są tacy, którzy nie tylko mają skonstruowane przez siebie maszynki do wypiekania szulek, ale i sami w domu je robią przy okazji świąt.
W czwartkowe popołudnie sali Domu PZKO w Suchej Górnej unosił się słodki zapach wypiekanych smakołyków. Na dwóch stoiskach wyrabiali je Tadeusz Krużel i Erwin Mikula. Obaj korzystali z maszynek domowej konstrukcji. Maszynki różniły się od siebie wyglądem i budową, ale działały dokładnie tak samo.
– Tę maszynkę zrobił mój brat, to taka amatorska robota – wyjaśnił Erwin Mikula. – W domu mamy jeszcze starszą maszynkę, którą skonstruował mój tata. On zmarł w 1984 r., a maszynka może mieć już grubo ponad 50 lat i nadal działa – wyjaśnił pan Erwin, który do robienia szulek używał wyrobionego przez siebie ciasta. – Potrzebny do tego jest litr mleka, jedno jajko, osiem łyżeczek cukru, cynamon, cukier waniliowy, cztery łyżki miodu, mąka, a na koniec trochę masła – wyjaśnił pan Erwin, który szulki na święta wyrabia w domu, produkując nawet 2 tys. sztuk tego smakołyku.
Tekst i zdjęcia: Fot. Łukasz Klimaniec
Głos - Gazeta Polaków w RC
TŁUMACZENIE DŁUŻSZYCH TEKSTÓW MOŻE CHWILĘ POTRWAĆ...
POLONIJNA AGENCJA INFORMACYJNA - KOPIOWANIE ZABRONIONE.
NA PODSTAWIE: Głos - Gazeta Polaków w RC
NAPISZ DO REDAKCJI - PODZIEL SIĘ WIADOMOŚCIĄ
Wyjątkiem jest uzyskanie indywidualnej zgody redakcji, wówczas zgodnie z prawem autorskim należy podać źródło:
Polonijna Agencja Informacyjna, autora – jeżeli jest wymieniony i pełny adres internetowy artykułu
wraz z aktywnym linkiem do strony z artykułem oraz informacje o licencji.