Impreza z 20 października przejdzie do historii dzięki wielkiej frekwencji, różnorodności i obfitości serwowanych potraw, doskonałej organizacji oraz bardzo milej i rodzinnej atmosferze. W ogrodach Ambasady Rp w Limie miał miejsce tradycyjny, coroczny konkurs „Polskiego Jadła”. To już VI edycja tego wydarzenia, jak zawsze ciesząca się dużą popularnością wśród miejscowej Polonii, której organizatorem było stowarzyszenie rodzin polsko- peruwiańskich Dom Polski. Dzięki takim inicjatywom Polonia w Peru ma możliwość podtrzymywania polskiej tradycji i szerzenia rodzimych zwyczajów.
Była to niezapomniana niedziela, pełna uśmiechów, przyjaźni i towarzystwa. Potrawy, których można było skosztować, podzielone zostały na trzy kategorie.
W kategorii przystawka między innymi znalazła się, domowa zupa pomidorowa z makaronem, ponadto sałatka z czerwonej kapusty, klasyczna polska sałatka jarzynowa czy zapiekanka kalafiorowa.
Danie główne to m.in bigos, kluski śląskie w sosie pieczarkowym placki ziemniaczane i pierogi.
Zaś na Deser przygotowano ciasto truskawkowe, szarlotki, sernik ryż z jabłkami.
Nie było łatwo zdecydować, na które dania głosować, ponieważ wszystkie były pyszne, ale ostateczne wyniki w każdej kategorii były następujące: zupa pomidorowa z makaronem, bigos i ciasto truskawkowe. Druga nagroda była dla sałatki z czerwonej kapusty, kluski śląskie w sosie pieczarkowym i jabłecznik. Trzecia nagroda przypadła typowej polskiej sałatce jarzynowej, plackom ziemniaczanym i ryż z jabłkami.
POLONIJNA AGENCJA INFORMACYJNA - KOPIOWANIE ZABRONIONE.
NA PODSTAWIE: Dom Polski - Asociación de familias peruano-polacas en Perú / Ambasada RP w Limie
NAPISZ DO REDAKCJI - PODZIEL SIĘ WIADOMOŚCIĄ
Wyjątkiem jest uzyskanie indywidualnej zgodny redakcji, wówczas zgodnie z prawem autorskim należy podać źródło:
Polonijna Agencja Informacyjna, autora - jeżeli jest wymieniony i pełny adres internetowy artykułu
wraz z aktywnym linkiem do strony z artykułem oraz informacje o licencji.