SWP





   Jordania




 2021-11-25 POLSKA KUCHNIA W KRÓLEWSKIEJ AKADEMII KULINARNEJ

W związku z obchodami 103. rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości, na specjalne zaproszenie Ambasady RP w Ammanie, do Jordanii przybył Maciej Nowicki - kucharz królewski Muzeum Jana III Sobieskiego specjalizujący się w rekonstrukcji kulinarnej.

W ciągu trzech dni od 9 do 11.11.2021 odbyły się w Królewskiej Akademii Kulinarnej (RACA) warsztaty kulinarne skierowane do różnych grup odbiorców – do studentów Królewskiej Akademii Kulinarnej, VIPów oraz do jordańskich dziennikarzy, influencerów i kucharzy.

Uczestnicy warsztatów przygotowywali polskie dania pochodzące z XVII wieku jak: szafranowy kapuśniak z bazyliowo-groszkowymi wstawkami, łosoś na dyniowym potage’u oraz legendarny deser Króla Jana III Sobieskiego – Arkas oraz zapoznawali się z tajnikami polskiej kuchni.

Te niecodzienne obchody Dnia Niepodległości spotkały z dużym entuzjazmem zaproszonych gości i szeroko odbiły się w jordańskich social mediach.


POLONIJNA AGENCJA INFORMACYJNA - KOPIOWANIE ZABRONIONE.


NAPISZ DO REDAKCJI - PODZIEL SIĘ WIADOMOŚCIĄ



Kopiowanie materiału z portalu PAI jest zabronione

Wyjątkiem jest uzyskanie indywidualnej zgodny redakcji, wówczas zgodnie z prawem autorskim należy podać źródło:
Polonijna Agencja Informacyjna, autora - jeżeli jest wymieniony i pełny adres internetowy artykułu
wraz z aktywnym linkiem do strony z artykułem oraz informacje o licencji.



SZUKAJ INNYCH WIADOMOŚCI POLONIJNYCH



PORTAL WYŚWIETLONO 15 230 804 RAZY





Projekt w 2023 roku dofinansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów
w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023

Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów





×