Każdy kraj ma swoje tradycje i sposób obchodzenia karnawału. W czasie zeszłorocznych warsztatów „Zapusty czyli karnawał po polsku” uczniowie Polskiej Szkoły Dokształcającej przy parafii M.B. Częstochowskiej i Św. Kazimierza z Brooklynu poznali polski obyczaj, w tym sekret smażenia wyśmienitych pączków z różą i śliwką.
W tym roku, w piątek po Tłustym Czwartku zamiast smażenia pączków, licealiści wraz ze swoimi mamami stanęli przy silikonowych i tradycyjnych, zrobionych z bukowego drewna stolnicach, by nauczyć się robić faworki lub jak kto woli chrust.
W rolę mistrzów cukiernictwa wcielili się dyrektor szkoły Małgorzata Czajkowski oraz nauczyciel Wojciech Krzyształowicz. Kiedy wyrobione ciasto leżakowało, przez 45 minut prowadzili z pasją kulinarną lekcję. Przeliczono temperaturę oleju z Celsjusza na skalę Fahrenheita oraz przekonano się, że im wyższy numer przy nazwie mąki, tym jest ona gęstsza i zbita i wymaga więcej wysiłku przy wyrabianiu ciasta, a konsystencja ciasta i temperatura oleju mają decydujący wpływ by chrust był kruchy i smaczny.
Delektując się gotowymi już faworkami podpatrywano smażenie niezwykle efektownych karnawałowych róż. Przypomniano, że „Zapusty” to znany w Polsce od średniowiecza czas na tańce i biesiady, trwający od święta Trzech Króli do „kusego” czyli „diabelskiego” wtorku, przed poprzedzającą Wielki Post Środą Popielcową.
I mimo, że według etnografów tradycja zapustów powoli zanika, ostatni piątek karnawału okazał się w polskiej szkole niezwykle radosny. To czterogodzinne, międzypokoleniowe spotkanie odbyło się dzięki współpracy kadry pedagogicznej, rodziców oraz Polsko-Słowiańskiej Federalnej Unii Kredytowej (PSFCU), która niestrudzenie wspiera instytucje kultywujące polską tradycję i kulturę, takie jak nasza szkoła na południowym Brooklynie.
Katarzyna Solarz
POLONIJNA AGENCJA INFORMACYJNA - KOPIOWANIE ZABRONIONE.
NA PODSTAWIE: korespondencja dla PAI
NAPISZ DO REDAKCJI - PODZIEL SIĘ WIADOMOŚCIĄ
Wyjątkiem jest uzyskanie indywidualnej zgodny redakcji, wówczas zgodnie z prawem autorskim należy podać źródło:
Polonijna Agencja Informacyjna, autora - jeżeli jest wymieniony i pełny adres internetowy artykułu
wraz z aktywnym linkiem do strony z artykułem oraz informacje o licencji.